13 november 2008

Fylld focaccia

Från Jamie Oliver kommer detta recept, med viss lokal justering ;)


1 kg vetemjöl (vi brukar ta hälften rågmjöl eller annat grövre mjöl)
6 1/4 dl ljummet vatten
50 g färsk jäst eller 1 påse torrjäst
2 msk socker
2 strukna tsk havssalt
extra mjöl att pudra över

extra virgin olivolja
150 g parmesan, riven
200 g fontina, cheddar eller annan god ost som smälter, riven (vi brukar ta vad vi har hemma, gouda eller hushållsost)
150 g mild gorgonzola, smulad
2 rejäla nävar rucola
soltorkade tomater (går att byta ut mot färska)
1 näve färsk mejram, bladen repade (går att utesluta eller byta ut mot torkad)
salt
nymald svartpeppar
olivolja
färsk salvia eller timjanblad (går att utesluta eller byta ut mot torkad)

Lös upp jästen i en bunke, tillsammans med sockret, saltet och hälften av vattnet.
Arbeta in mjöl tills konsistensen är tjock, grötliknande och tillsätt sedan resten av vattnet.
Arbeta in resten av mjölet så att degen inte längre är klibbig.
Knåda degen ordentligt i 4-5 minuter tills den är blank och elastisk.
Strö lite mjöl över degen, täck bunken med plastfolie och låt jäsa i ca en halvtimma eller tills den är dubbelt så stor (dragfritt).

Därefter, slå ut luften ur degen i ca 30 sekunder.
Kavla ut degen till en stor rektangel, ca 1 cm tjock.
Drapera hälften av den i en medelstor eller eller stor mjölad eller bakpappersinklädd långpanna, och låt den andra halvan av degen hänga över kanten.
På den halva som ligger i långpannan skvätter du över 3 rejäla skvättar olivolja och gnider in den i degen.
Tillsätt all ost, rucola, mejram, tomat och lite salt och peppar. Med fingrarna trycker du in det här i degen (se till att det kommer ända ut i kanterna, annars blir kanterna lite torra).

Vik över den deg som hänger utanför och tryck ner den runt kanterna så att de förseglas.
Gnid in lite olivolja ovanpå degen och riv eventuellt lite färska örter över.
Låt degen jäsa tills den är dubbelt så stor.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 25 minuter tills brödet är gyllenbrunt och färdiggräddat.
Låt det stå i ca 25 minuter innan du skär upp det i portionsbitar och äter det. Går utmärkt att frysa in och tina senare, när du är sugen på nåt smaskigt.

Inga kommentarer: