26 september 2009

Snabblagad kålpudding i panna


Antal portioner: 4
Ingredienser
1/2 huvud vitkål
25 g smör
1 dl vatten
2 msk sirap
500 g blandfärs
1/2 gul lök
4 potatisar
1 ägg
1 dl mjölk
salt och malen vitpeppar
3 dl köttbuljong

Till servering:
rårörda lingon


Gör så här
1. Strimla vitkålen fint och fräs den i smör.
Häll på vatten och sirap och låt puttra tills vattnet kokat in.

2. Skala och hacka den gula löken och riv potatisen grovt.
Blanda lökhacket och potatisen och rör ner i färsen.
Knäck i ägget, slå på mjölken och krydda med salt och peppar.
Rör till en jämn färs.

3. Platta ut färsen till en rund kaka och bryn den ordentligt på ena sidan.
Vänd den med hjälp av en tallrik och bryn den andra sidan.
Sänk värmen, lägg på kålen och häll på köttbuljongen och låt puttra under lock i 10-15 minuter. Servera med rårörda lingon.

24 september 2009

Brownies med chokladsås, ca 16 bitar



Brownies:
3 st ägg
140 g smält smör
225 g socker
50 g kakao av fin kvalitet
30 ljus sirap
1 g salt
1 tsk vanilia
110 g vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

Chokladsås:
1.5 dl grädde
100 g choklad (70%)
20 g socker

1. Smält smöret.
2. Blanda socker, kakao, sirap, salt och vanilj i det smälta smöret.
3. Sikta mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned i smeten.
4. Smöra en fyrkantig form (ca. 30x20 cm). D
5. Slå i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i 175° i 15-20 minuter. Kakan ska vara kladdig i mitten!
6. Koka upp grädden och häll i sockret och chokladen. Rör såsen slät tills chokladen smält.
7. Servera kakan uppskuren i mindre bitar tillsammans med chokladsås och lite glass och grädde.

14 september 2009

Nötäppelkaka

Min favorit bland äppelkakor.

4-5 äpplen med syrlig smak
1½ tsk malen kanel
150 g margarin eller smör
3 ägg
4 dl socker
1 dl nötkärnor
4 dl ströbröd
2 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

1. Skala äpplena och skär dem i tärningar. Blanda dem med kanel.
2. Smält matfettet och låt svalna.
3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller förhand.
4. Vänd i matfettet.
5. Finhacka nötterna i en matberedare eller med en kniv.
6. Blanda dem med ströbröd, vetemjöl och bakpulver.
7. Vänd ner blandningen i kaksmeten. Tillsätt därefter äppeltärningar och mjölk.
8. Häll smeten i en välsmord och bröad, rund form ca 2 liter, gärna med löstagbar kant.
9. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50-60 min.
10. Låt kakan svalna några min i formen. Stjälp försiktigt upp den eller lossa kanten.
11. Servera gänra kakan lätt ljummen med vaniljsås, mjukrörd glass eller vispad grädde.

03 september 2009

Hallonpannacottapaj


PAJDEG:
12 digestivekex
75 g smält smör

FYLLNING:
3 st gelantinblad
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
250 g hallon
200 g philadelpiaost
färska bär till garnering

1. Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform och låt stå i kylen medan fyllningen görs.

2. Lägg gelantinbladen i en skål med kallt vatten.

3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.

4. Ta upp gelantinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.

5. Mixa hallonen med mixerstav till en puré. Rör ner philadelpiaosten och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll i pajformen.

6. Låt pajen stå i kylskåpet minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.

31 augusti 2009

Underbar moussetårta


Den här tårtan tar en stund att göra men den var väldans god!


Biskvibotten

300 g mandelmassa
2 äggvitor


Chokladmousse

140 g choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 msk cognac


Hallonmousse

3 dl passerade hallon (ca 400 g frysta hallon)
3 dl grädde
3/4-1 dl socker
3 gelatinblad
1 msk citronsaft


Biskvibotten: Smörj och mjöla en 24 cm springform. Riv mandelmassan grovt och blanda det med äggvitorna. Vispa med elvisp tills smeten är så gott som slät. Häll smeten i den smorda formen och grädda i 200 grader till den fått lite färg och har stannat, ca 10-15 min. Låt kakan svalna helt och lossa den från formens botten. Diska formens kant och sätt tillbaka kakan. Ställ in hela springformen med biskvibotten i kylskåpet.


Chokladmousse: Smält chokladen till chokladmoussen över ett vattenbad tills den nätt och jämt smält. Vipsa under tiden grädden tills den blir lagom hård. Rör chokladen slät och tillsätt äggulorna. Vänd ner den vispade grädden med en slickepott och tillsätt cognac. Tillsätt ev florsocker om du använder riktigt mörk choklad. Bred ut moussen nästan ända ut till kanten på den kalla biskvibottnen och ställ in i kylen.


Hallonmousse: Passera hallonen genom en trådsil. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och vispa grädden fast. Rör ner socker och citronsaft i hallonpurén. Smaka av så det blir lagom sött. Smält de blötlagda gelatinbladen i en liten kastrull tillsammans med ett par matskedar av hallonpurén tills gelatinet har smält. Rör ner gelatinblandningen i resterande hallonpuré och vänd därefter ner grädden. Häll den lösa hallonsmeten över chokladmoussen i springformen och plasta den väl. Låt stå i kylen minst ett par timmar, gärna över natten.


Garnera innan servering med savoirdikex utmed kanten och färska hallon.

Man kan också byta ut savoirdikexen mot marängstänger. I så fall gör man en marängsmet av 2 äggvitor, 1½ dl socker och ett par droppar vinäger. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör därefter ner sockret lite i taget. Tillsätt ett par droppar vinäger och vispa lite till. Fyll marängsmeten i en spritspåse med slät eller stjärnformad tyll. Spritsa ut längder ganska tätt på ett bakplåtspapper och grädda i 120 grader tills de är lätta och torra, ca 1 timma. Förvara torrt i burk med lock tills du ska garnera.

19 juli 2009

Bounty

Gillar du kokos kommer du att gilla detta smarriga godisreceptet.


50 g smör
0,5 dl vit sirap
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor

Garnering: 200g ljus blockchoklad

Blanda alla ingredienser förutom kokosen i en kastrull och koka 5-10 minuter. Tillsätt kokosen och häll sedan upp smeten på bakplåtspapper. Ställ plåten kallt, gärna över natten. Smält chokladen och häll ovanpå och bred ut. Låt stelna lite och skär till önskade stora bitar. Mums!

Lättbakade mjölkchokladmuffin

I receptet står det att det blir 12 normalstora muffins, men jag lyckas alltid få till några fler. Utan att snåla på smeten! Fast de är så goda, så det gör inte något att att det blir fler, mer smarrigt att smaska på!

100 g smör
4 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
50-100 g hackad mjölkchoklad


Sätt ugnen på 200 grader. Hacka chokladen. Smält smöret och låt det sedan svalna. Blanda därefter vetemjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål. Vispa äggen lite lätt. Häll ägg, mjölk, smör och choklad med de torra ingredienserna och rör till en slät smet. Fördela i formar och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.