Den här tårtan tar en stund att göra men den var väldans god!
Biskvibotten
300 g mandelmassa
2 äggvitor
2 äggvitor
Chokladmousse
140 g choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 msk cognac
Hallonmousse
3 dl passerade hallon (ca 400 g frysta hallon)
3 dl grädde
3/4-1 dl socker
3 gelatinblad
1 msk citronsaft
Biskvibotten: Smörj och mjöla en 24 cm springform. Riv mandelmassan grovt och blanda det med äggvitorna. Vispa med elvisp tills smeten är så gott som slät. Häll smeten i den smorda formen och grädda i 200 grader till den fått lite färg och har stannat, ca 10-15 min. Låt kakan svalna helt och lossa den från formens botten. Diska formens kant och sätt tillbaka kakan. Ställ in hela springformen med biskvibotten i kylskåpet.
Chokladmousse: Smält chokladen till chokladmoussen över ett vattenbad tills den nätt och jämt smält. Vipsa under tiden grädden tills den blir lagom hård. Rör chokladen slät och tillsätt äggulorna. Vänd ner den vispade grädden med en slickepott och tillsätt cognac. Tillsätt ev florsocker om du använder riktigt mörk choklad. Bred ut moussen nästan ända ut till kanten på den kalla biskvibottnen och ställ in i kylen.
Hallonmousse: Passera hallonen genom en trådsil. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och vispa grädden fast. Rör ner socker och citronsaft i hallonpurén. Smaka av så det blir lagom sött. Smält de blötlagda gelatinbladen i en liten kastrull tillsammans med ett par matskedar av hallonpurén tills gelatinet har smält. Rör ner gelatinblandningen i resterande hallonpuré och vänd därefter ner grädden. Häll den lösa hallonsmeten över chokladmoussen i springformen och plasta den väl. Låt stå i kylen minst ett par timmar, gärna över natten.
Garnera innan servering med savoirdikex utmed kanten och färska hallon.
Man kan också byta ut savoirdikexen mot marängstänger. I så fall gör man en marängsmet av 2 äggvitor, 1½ dl socker och ett par droppar vinäger. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör därefter ner sockret lite i taget. Tillsätt ett par droppar vinäger och vispa lite till. Fyll marängsmeten i en spritspåse med slät eller stjärnformad tyll. Spritsa ut längder ganska tätt på ett bakplåtspapper och grädda i 120 grader tills de är lätta och torra, ca 1 timma. Förvara torrt i burk med lock tills du ska garnera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar