14 september 2009

Nötäppelkaka

Min favorit bland äppelkakor.

4-5 äpplen med syrlig smak
1½ tsk malen kanel
150 g margarin eller smör
3 ägg
4 dl socker
1 dl nötkärnor
4 dl ströbröd
2 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

1. Skala äpplena och skär dem i tärningar. Blanda dem med kanel.
2. Smält matfettet och låt svalna.
3. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp eller förhand.
4. Vänd i matfettet.
5. Finhacka nötterna i en matberedare eller med en kniv.
6. Blanda dem med ströbröd, vetemjöl och bakpulver.
7. Vänd ner blandningen i kaksmeten. Tillsätt därefter äppeltärningar och mjölk.
8. Häll smeten i en välsmord och bröad, rund form ca 2 liter, gärna med löstagbar kant.
9. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader i 50-60 min.
10. Låt kakan svalna några min i formen. Stjälp försiktigt upp den eller lossa kanten.
11. Servera gänra kakan lätt ljummen med vaniljsås, mjukrörd glass eller vispad grädde.

Inga kommentarer: