Ingredienser
Portioner: 6-8
6-8 kycklingfiléer
5-7 soltorkade tomater
125-150 g pecorino (hårdost av fårmjölk)
1 kruka färsk salvia
12-16 skivor lufttorkad skinka
(ca 200 g)400-600 g ostronskivling (eller annan svamp)
1 purjolök (ca 200 g)
3-4 dl torrt vitt vin
3-4 dl vispgräddeolivolja
salt och peppar
Gör så här
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg de soltorkade tomaterna i varmt vatten.
2. Skär en djup ficka i varje kycklingfilé. Riv osten grovt och fyll varje ficka med den.
3. Fördela salviabladen på kycklingfiléerna och linda 2 skivor skinka runt varje.
4. Skär svampen i bitar. Ansa och skär purjolöken i 1/2 cm tjocka skivor. Fräs svamp och purjolök i olivolja i en stekpanna i 3–4 minuter.
5. Ta upp lök och svamp och lägg åt sidan. Häll av vattnet från de soltorkade tomaterna och skär i strimlor. Blanda ner med lök och svamp. Ställ ev kallt.
6. Stek kycklingfiléerna, i omgångar, runt om tills de får färg. Lägg över i en ugnsform. Häll på vin och grädde. Tillaga i ugnen ca 15 minuter, tills köttsaften är klar.
Kan föreberedas hit (ställ i så fall kallt).
7. Vid servering: Sätt ugnen på 175°C. Tillsätt tomatoch svampfräset till kycklingen. Ställ in i ugnen i 10–15 minuter.
Till detta serverade vi
Sötpotatiskräm
Portioner: 6-8
1 1/2 kg sötpotatis
3 vitlöksklyftor2 msk olivolja
1/2 dl repad grovhackad färsk timjan
2-3 tsk färskpressad citronjuicesalt och peppar
Gör så här
1. Koka sötpotatis mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna något.
2. Skala och skiva schalottenlökar och vitlöksklyftor tunt. Stek löken och vitlöken gyllenbrun i olivolja.
3. Tillsätt repad, grovhackad färsk timjan när löken är gyllenbrun. Ta undan en del till garnering.
4. Skala sötpotatisen och mixa till en slät kräm i matberedare tillsammans med lök och timjan.
5. Tillsätt 2–3 tsk färskpressad citronjuice. Smaka av med salt och peppar.
6. Lägg krämen i 6–8 ugnssäkra portionsformar. Täck med aluminiumfolie. Förvara i kylen.
FÖRBERED HIT.
7. Lägg på bacon och värm ca 10 minuter i 150°C ugn.
Garnera med lök- och timjanfräset.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar