Marängfudge, ca 60 st
5 dl socker
1 krm salt
1,5 dl ljus sirap
1,25 dl vatten
2 äggvitor
2 tsk vaniljsocker
1 dl hassel- eller valnötter, hackade eller 50 g kakfyllning
Blanda socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka sockerlagen
ganska kraftigt tills ett prov som droppas i kallt vatten kan formas till en kula, lagen är
då 135-140º. Det tar 10-25 minuter, snabbare ju vidare kastrullen är.
Vispa under tiden äggvitor och vaniljsocker till hårt skum. Häll sockerlagen i en fin
stråle i äggvitan under kraftig vispning. Vispa sedan massan tills den tjocknar. Ju
längre man vispar, desto bättre är det, använd gärna köksmaskin eller kraftig
elvisp. Häll upp massan på ett oljat bakplåtspapper och forma, med oljade
händer, 2,5 cm tjocka rullar. Rulla dem i nötter, mandel eller kakfyllning. Tryck till
lite så att det går in i rullarna. Ställ dem i kylen och skär dem sedan i skivor. Förvara
i burk med bakplåtspapper mellan varven.
2 kommentarer:
Mums!! Det här måste jag prova. :-)
Jag med!
Skicka en kommentar