09 mars 2009

Macron


Linum och Abbe bakade små snobbiga franska kakor....
Kakor
100 g skållad mandel
3 dl florsocker
1/2 vaniljstång
2-3 äggvitor
1 msk strösocker
ev karamellfärg

Smörkräm
1 äggvita
2 tsk strösocker
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl vatten
150 rumstempererat smör
1/2 vaniljstång/1 msk hallon puré/1 msk blåbärssaft/1-2 tsk pistage essens beroende på smak

Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 175 grader. Blanda den malda mandeln med florsockret och vaniljstången. Vispa äggvitan, tillsätt 1 msk strösocker och fortsätt vispa till en maräng. Tillsätt marängen i mandelblandningen Färga ev 1/4 av massan gul, grön, röd eller den färg du vill ha den i.
2. Sprista på bakplåtspapper ut små rundlar i storlek av en en krona, 26 av vardera färg. Låt dem stå minst 10 min före gräddningen för att undvika sprickbildning. Grädda mitt i ugnen i ca 11 min. Låt svalna på plåten.
3. Gör smörkrämen. Vispa äggvita och tillsätt 2 tsk strösocker. Koka under tiden upp 1 1/2 dl strösocker och 3/4 dl vatten till 122 grader. Häll sockerlagen över äggvitan samtidigt som de vispar.
4. Mjukrör smöret med vaniljstången. Tillsätt det lite i taget. Dela upp smörkrämen i fyra olika delar som du smaksätter med de olika essenserna, färga med karamellfärg.
5. Spritsa en klick smörkräm på macaronerna, smak efter färg och lägg sedan ihop dem två och två.

Inga kommentarer: