14 december 2010

Musslor i tomat med chorizo


Ingredienser 4 pers
2 påsar musslor, färska (2 kilo)

1 msk smör
1 st gul lök, finhackad
1 st vitlöksklyfta, finhackad, stor
1 burk tomater, krossade (400 g)
6 dl vatten
100 g chorizokorv, tunt skuren
0,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Tillagning
Färska musslor som säljs i nätpåsar är redan borstade så de behövs bara sköljas och borstas lätt men det viktigaste är att kontrollera att musslorna lever. När väl detta är gjort går middagen på mindre än en kvart.

1. Skölj och borsta eller skrapa musslorna i rinnande vatten. Kasta bort alla musslor med trasiga skal och sådana som inte sluter sig när du knackar på skalet.
2. Hetta upp smör i en stor kastrull och fräs lök och vitlök
ca 1 minut. Häll på krossade tomater och vatten och koka upp.
3. Häll snabbt i alla musslor i den kokande soppan och lägg på lock. Låt koka ca 5 minuter och blanda om någon gång under tiden. Dra av från värmen och låt stå ca 5 minuter.
4. Stek tunna skivor chorizo på medelgod värme tills de blir knapriga. Låt dem rinna av på hushållspapper.
5. Ta upp musslorna med hålslev och smaksätt soppan med grädde, salt och peppar.
Plocka ur de flesta musslorna ur sina skal. Fördela musslorna i sopptallrikar.
Häll på het soppa och strö knaperstekt chorizo över.
Dekorera med musslor med skalet kvar.

Serveras med bröd och kan med fördel ha i räkor.

Inga kommentarer: